Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης: Απαντήσεις σε 6 + 1 βασικά ερωτήματα!
Από τον Νίκο Μαχαιριώτη, MD, MSc, PhD Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικό Ενδομητρίωσης & Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής
Ο διαβήτης κύησης (ΣΔΚ) είναι ο διαβήτης που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εμφανίζεται συνήθως προς τα μέσα ή το τέλος της εγκυμοσύνης και είναι πολύ συχνός. Ο ΣΔΚ επηρεάζε1ι τις γυναίκες μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τις περισσότερες, το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, θα γίνει ξανά φυσιολογικό αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού. Εάν οι μετρήσεις της γλυκόζης σας παραμένουν υψηλές μετά τη γέννηση του μωρού σας, πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο εάν έχετε υποκείμενο διαβήτη (για πχ. διαβήτη τύπου 2).
Τι σημαίνει ο ΣΔΚ για το μωρό μου;
Όταν η γλυκόζη στο αίμα σας είναι υψηλή, αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές για εσάς και το μωρό σας. Ο διαβήτης κύησης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το μωρό σας να μεγαλώσει περισσότερο από το συνηθισμένο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μιας δύσκολης γέννας. Για το λόγο αυτό, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει είτε πρόκληση τοκετού νωρίτερα είτε να κάνετε καισαρική τομή. Και οι δύο αυτές επιλογές είναι πιθανό να μειώσουν την πιθανότητα προβλημάτων κατά τη γέννηση, λόγω του μεγέθους του μωρού.
Ο διαβήτης κύησης αυξάνει, επίσης, την πιθανότητα θνησιγένειας, αν και αυτό είναι σπάνιο. Θα κάνετε περισσότερους υπερήχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας για να ελέγξετε την ανάπτυξη του μωρού σας, έτσι ώστε οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή να μπορεί να εντοπιστεί γρήγορα.
Ο διαβήτης, παράλληλα, αυξάνει την πιθανότητα μιας κατάστασης γνωστής ως δυστοκίας του ώμου. Αυτό συμβαίνει όταν μετά τη γέννηση του κεφαλιού του μωρού, υπάρχει δυσκολία στην “γέννηση” των ώμων του μωρού. Εάν συμβεί αυτό, υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού του μωρού ή/και της μητέρας. Ακόμα, εάν έχετε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πριν από τη γέννηση του μωρού σας, αυτό μπορεί να προκαλέσει πτώση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα του μωρού σας μετά τη γέννηση. Το να ταΐσετε το μωρό σας πολύ σύντομα μετά τη γέννηση θα επαναφέρει συνήθως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του μωρού σας στο φυσιολογικό. Εάν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα του μωρού δεν βελτιωθεί με το τάισμα, το μωρό σας μπορεί να χρειαστεί επιπλέον γλυκόζη ενδοφλεβίως.
Γιατί χρειάζομαι θεραπεία;
Η διατήρηση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα σας σε φυσιολογικά επίπεδα μειώνει την πιθανότητα αυτών των επιπλοκών, καθώς και βελτιώνει την πιθανότητα το μωρό σας να μεγαλώνει με φυσιολογικό ρυθμό.
Πώς μπορεί να διαγνωστεί ο ΣΔΚ;
Στην αρχή τόσο του 1ου όσο και του 2ου τριμήνου θα εξεταστεί το σάκχαρο νηστείας σας. Μετά τις 24 εβδομάδες κύησης θα κάνετε ένα τεστ ανοχής γλυκόζης από το στόμα. Αυτή η εξέταση περιλαμβάνει μια εξέταση αίματος πρώτα το πρωί (πριν από την κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού, αλλά επιτρέπεται το πόσιμο νερό) και στη συνέχεια η κατανάλωση ενός διαλύματος που περιέχει γλυκόζη. Μετά από μία και δύο ώρες γίνεται περαιτέρω εξέταση αίματος. Εάν κάποιο από αυτά τα αποτελέσματα είναι υψηλότερο από το φυσιολογικό, γίνεται διάγνωση διαβήτη κύησης.
Τι συμβαίνει εάν το τεστ ανοχής γλυκόζης είναι μη φυσιολογικό;
Θα παραπεμφθείτε σε διαβητολόγο. Θα σας εξηγήσουν τη διάγνωση και θα σας δείξουν πώς να παρακολουθείτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Θα σας προσφέρουν κάποιες διατροφικές συμβουλές για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας σε φυσιολογικά όρια. Η παρακολούθηση της γλυκόζης αίματος είναι απαραίτητη εάν έχετε διαβήτη κύησης. Εάν βρίσκεστε σε θεραπεία, σας συμβουλεύουμε να παρακολουθείτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας τέσσερις έως έξι φορές την ημέρα (πριν και 1 ώρα μετά από κάθε γεύμα). Τα επίπεδα στόχου για τη γλυκόζη στο αίμα είναι: Νηστείας 72-96mg/dl και μία ώρα μετά την έναρξη ενός γεύματος 72-140mg/dl.
Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες;
Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση είναι πραγματικά σημαντικά για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας. Αυτά είναι αρκετά για να διατηρήσουν τη γλυκόζη του αίματος εντός του εύρους στόχου για περίπου 1 στα 2 άτομα με διαβήτη κύησης. Εάν οι μετρήσεις της γλυκόζης στο αίμα σας εξακολουθούν να είναι πάνω από τα επίπεδα-στόχους, τότε θα συνιστάται φαρμακευτική αγωγή, η οποία είναι είτε μετφορμίνη (ένα δισκίο) είτε η ινσουλίνη (μια ένεση).
Τι συμβαίνει αφού γεννηθεί το μωρό σας;
Εάν είχατε διαβήτη κύησης και είχατε υποβληθεί σε θεραπεία με ινσουλίνη ή δισκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η φαρμακευτική αγωγή θα σταματήσει μόλις γεννήσετε το μωρό σας.
Πριν πάτε σπίτι από το νοσοκομείο, θα σας ζητηθεί να συνεχίσετε να παρακολουθείτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας 4 φορές την ημέρα. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας είναι εντός φυσιολογικού εύρους χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Θα πρέπει να κάνετε μια εξέταση γλυκόζης αίματος νηστείας περίπου 6 εβδομάδες μετά τη γέννα. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε HbA1c μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης 3 μήνες μετά τη γέννηση του μωρού σας. Για τις περισσότερες γυναίκες, ο διαβήτης κύησης υποχωρεί μετά τη γέννηση του μωρού τους, ωστόσο μερικά άτομα θα χρειαστεί να συνεχίσουν τη θεραπεία. Εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας παραμείνουν υψηλά όσο είστε στο μαιευτήριο, θα εξατομικευτεί η αγωγή σας από διαβητολόγο.
Τι θα συμβεί σε επόμενη εγκυμοσύνη;
Εάν μείνετε ξανά έγκυος, είναι πιθανό να αναπτύξετε διαβήτη κύησης κατά την επόμενη εγκυμοσύνη σας. Επομένως, συνιστούμε να κάνετε ένα τεστ ανοχής γλυκόζης περίπου στις 10 έως 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Εάν αυτό είναι φυσιολογικό, θα πρέπει να το επαναλάβετε μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων εγκυμοσύνης.