Ενδομητρίωση: 8 facts που πρέπει να ξέρεις για τη νόσο

Ενδομητρίωση: 8 facts που πρέπει να ξέρεις για τη νόσο

Μπορεί να είναι “αόρατη νόσος”, όπως συχνά χαρακτηρίζεται η ενδομητρίωση, δεν είναι όμως και σπάνια καθώς 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας διαγιγνώσκεται με τη χρόνια αυτή ασθένεια. Ας φροντίσουμε να ενημερωθούμε έγκυρα και έγκαιρα.

Με αφορμή τον Μάρτιο, μήνα διεθνώς αφιερωμένο στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την ενδομητρίωση, ο Νίκος Μαχαιριώτης, MD, MSc, PhD, Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με ειδίκευση στην Ενδομητρίωση & Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, εξηγεί:

1. Τι είναι η ενδομητρίωση:

Πρόκειται για μια καλοήθη χρόνια νόσο με φλεγμονώδη χαρακτηριστικά, στην οποία το ενδομήτριο (σ.σ.ο ιστός που βρίσκεται στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας) αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα.

2. Πού εμφανίζεται:

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται κυρίως στις ωοθήκες και το περιτόναιο. Μπορεί όμως να επεκταθεί σε άλλα όργανα όπως το ορθό και σιγμοειδές, η ουροδόχος κύστη ή και εξωπυελικά (όπως στο διάφραγμα).

3. Ποια είναι η αιτία:

Φαίνεται ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, δυστυχώς όμως δεν έχει δοθεί σαφής απάντηση στο τι προκαλεί την ενδομητρίωση. Από τις θεωρίες που αναπτύσσονται για την αιτία της, η πιο γνωστή είναι η θεωρία της παλίνδρομης εμμηνορρυσίας.

4. Ποια είναι τα συμπτώματα:

Η παρουσία ενδομητρίωσης στην ωοθήκη οδηγεί στον σχηματισμό ενδομητριωσικής κύστης, γνωστής και ως ενδομητρίωμα ή

σοκολατοειδή κύστη. Όταν η νόσος διηθεί κάθε ιστό πάνω από 5 χιλιοστά ονομάζεται εν τω βάθει διηθητική ενδομητρίωση.

Πρόκειται για τη βασική αιτία πυελικού άλγους που επιφέρει έντονα συμπτώματα στην ασθενή: δυσμηνόρροια, δυσπαρεύνια και δυσχεσία (σ.σ. πόνος κατά την περίοδο, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, πόνος κατά την αφόδευση αντίστοιχα).

Τα συμπτώματα ενδέχεται να περιλαμβάνουν και πόνο κατά την ούρηση, στην οσφυϊκή χώρα και αίσθημα πρηξίματος και φουσκώματος προεμμηνορρυσιακά.

5. Η καθυστέρηση στη διάγνωση:

Με μέσο όρο 6 με 8 χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων ως την κατάλληλη θεραπεία, η καθυστέρηση στη διάγνωση αποτελεί χαρακτηριστικό της πάθησης.

6. Ποιες είναι οι μέθοδοι θεραπείας:

Ριζική θεραπεία συνιστά η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης με τη χρήση μόνο μεθόδων ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.

Η αγωγή με παυσίπονα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου αλλά μόνο σε προσωρινή βάση ενώ η ορμονοθεραπεία, που στοχεύει στη μείωση παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες, δεν μπορεί να εξαφανίσει τα οζίδια και τις ενδομητριωσικές κύστες.

7. Πώς σχετίζεται με την υπογονιμότητα:

Η ενδομητρίωση αποτελεί συχνή αιτία υπογονιμότητας, με το 50% των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση να αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε θέματα αναπαραγωγής. Αυτό οφείλεται κυρίως στις συμφύσεις που δημιουργούνται στις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, αλλά και στο φλεγμονώδες φορτίο του οργανισμού. Όταν συνυπάρχει υπογονιμότητα και ενδομητρίωμα είναι πολύ σημαντικό να προσεγγίζεται ολιστικά.

8. Γιατί πρέπει να απευθυνθείς σε εξειδικευμένο ιατρό:

Λόγω της καθυστέρησης της διάγνωσης, μόνο οι κατάλληλα καταρτισμένοι και εξειδικευμένοι γιατροί μπορούν να αναγνωρίσουν γρηγορότερα τα συμπτώματα και κατόπιν να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Επιπλέον, καθώς η ενδομητρίωση αντιμετωπίζεται με μεθόδους ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (λαπαρασκοπικά ή ρομποτικά) κι έχει υψηλά ποσοστά υποτροπής, πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένους ιατρούς.

Similar Posts