Εγκυμοσύνη: Πώς θα φροντίσεις τον εαυτό σου και το μωρό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού
Από τον Νίκο Μαχαιριώτη, MD,MSc, PhD Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, Ειδικό Ενδομητρίωσης & Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής
Η εγκυμοσύνη είναι ένα μαγικό ταξίδι που γεμίζει τους μελλοντικούς γονείς με ενθουσιασμό αλλά και αγωνία. Αν περνάς αυτή την περίοδο της ζωής σου τώρα, που η καλοκαιρινή ζέστη είναι στο αποκορύφωμά της, είναι απαραίτητο να προσέχεις ιδιαίτερα, διασφαλίζοντας μια άνετη και ασφαλή καθημερινότητα τόσο για εσένα όσο και για το μωρό. Παρακάτω θα ανακαλύψεις μερικές συμβουλές για να κάνεις αυτή την εποχή, τόσο για εσένα όσο και για το μωρό σου, πραγματικά μαγευτική και άνετη.
Υπερθέρμανση και δυσφορία
Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να φέρει δυσφορία, αλλά μη φοβάσαι, καθώς υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσεις αυτό το πρόβλημα. Τα πρησμένα πόδια, η έντονη εφίδρωση και η ζάλη μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά να θυμάσαι ότι είσαι μια δυνατή, ανθεκτική μέλλουσα μαμά. Αγκάλιασε τις φυσικές αλλαγές στο σώμα σου και δες τις ως σημάδι της όμορφης ζωής που αναπτύσσεται μέσα σου.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα κάνει θαύματα για να αναπτύξει το μωρό σου. Ο όγκος του αίματος αυξάνεται κατά περίπου 1,5 λίτρο και τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι πιο ζεστή από το κανονικό όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει. Ωστόσο, η υπερθέρμανση μπορεί να είναι σοβαρά επιβλαβής: εάν η θερμοκρασία του σώματος μιας εγκύου είναι υψηλότερη από 38.8οC για διάστημα μεγαλύτερο από 10 λεπτά, είναι ευαίσθητη σε θερμοπληξία και θερμική εξάντληση.
► Τι να κάνεις: Η παραμονή σε κλειστό χώρο με κλιματισμό για την αποφυγή υπερθέρμανσης συνιστάται. Απόφυγε να βγεις έξω κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής περιόδου της ημέρας μεταξύ 12.00-16.00. Εάν πρέπει, φρόντισε να προστατεύσεις τον εαυτό σου φορώντας καπέλο και γυαλιά ηλίου και βάζοντας αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, ειδικότερα αν έχεις ανοιχτόχρωμο δέρμα. Μπορείς επίσης να κάνεις συχνά χλιαρά ή δροσερά ντους. Η τοποθέτηση μιας δροσερής πετσέτας στο μέτωπο, βοηθά επίσης.
Πρήξιμο στην εγκυμοσύνη
Αν και το πρήξιμο στους αστραγάλους και τα πόδια μπορεί να είναι μια δυσάρεστη παρενέργεια της εγκυμοσύνης, είναι και μια απόδειξη και ένα φυσικό παρελκόμενο για τις αλλαγές που συμβαίνουν μέσα σου. Τα επιπλέον υγρά και η αναπτυσσόμενη μήτρα μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο. Δυστυχώς, το πρήξιμο τείνει να χειροτερεύει όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός, κάτι που θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολο ακόμα και το να φορέσεις τις παντόφλες ή τα σανδάλια σου.
► Τι να κάνεις: Για να αποφύγεις το πρήξιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πίνε πολύ νερό, απόφυγε να στέκεσαι για μεγάλες χρονικές περιόδους, και απόφυγε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Η ενυδάτωση είναι το κλειδί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το σώμα χρειάζεται επιπλέον νερό για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του μωρού και να αποτρέψει την αφυδάτωση. Δεδομένου ότι ο όγκος του αίματος αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες πρέπει να πίνουν άφθονο νερό κάθε μέρα, το οποίο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη άλλων κοινών παρενεργειών της εγκυμοσύνης, όπως η δυσκοιλιότητα. Το νερό είναι επίσης απαραίτητο στη ρύθμιση της θερμότητας.
Μεταβολισμός για δύο – περισσότερη εφίδρωση
Με τον όγκο του αίματος να αυξάνεται μεταξύ 40% και 50% κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο μεταβολισμός σου λειτουργεί για δύο, και το σώμα ιδρώνει περισσότερο.
► Τι να κάνεις: Απόφυγε να ντύνεσαι με ρούχα που παγιδεύουν τη θερμότητα. Προτίμησε ανοιχτόχρωμα και άνετα που σε βοηθήσουν να παραμείνεις πιο δροσερή και μπορούν να αποτρέψουν τη δημιουργία εξανθήματος λόγω θερμότητας κάτω από το στήθος και την κοιλιά – ένα κοινό πρόβλημα για τις έγκυες γυναίκες. Ευτυχώς, τα ρούχα εγκυμοσύνης έχουν προχωρήσει πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Τα maxi φορέματα εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με φανελάκια που παρέχουν υποστήριξη στην κοιλιά που μεγαλώνει, είναι εύκολα και ευέλικτα ρούχα για τις μέλλουσες μητέρες.
Η άσκηση
Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για τις έγκυες γυναίκες και τα αγέννητα μωρά τους. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να κάνεις οποιοδήποτε είδος άσκησης στη ζέστη του καλοκαιριού. Ενώ το καλοκαίρι συνδέεται με υπαίθριες δραστηριότητες, όπως η ποδηλασία και οι βόλτες, η ζέστη και η υγρασία από την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να είναι επικίνδυνες για τις έγκυες γυναίκες.
► Τι να κάνεις: Η άσκηση σε εσωτερικούς χώρους είναι μια καλή επιλογή. Για να είσαι ασφαλής, μη συμμετέχεις σε έντονες υπαίθριες δραστηριότητες όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο έντονες. Αντίθετα, κινήσου νωρίς το πρωί ή μόλις ο ήλιος είναι έτοιμος να δύσει. Θα πρέπει επίσης να είσαι επιλεκτική όταν πρόκειται για την άσκησή σου. Το κολύμπι, το περπάτημα, η yoga, το pilates είναι εξαιρετικές επιλογές σε μια ομαλώς εξελισσόμενη κύηση. Το κολύμπι στη θάλασσα πρέπει να γίνεται με προσοχή και η παραμονή στην παραλία μόνο σε σκιά και να αποφεύγεται το διάστημα 12.00 με 16.00. Φρόντισε να φοράς καπέλο και αντηλιακό, όπως προαναφέρθηκε. Να αλλάζεις το βρεγμένο μαγιό για την αποφυγή κολπίτιδων.
Τέλος, η διατροφή παίζει θεμελιώδη ρόλο στην εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι απαραίτητο να καταναλώνεις τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και να προτιμάς μικρά και ελαφριά γεύματα.
Βρες εδώ αναλυτικές διατροφικές οδηγίες για την εγκυμοσύνη
**Σε περίπτωση που παρουσιάσεις ζαλάδα, απώλεια όρεξης, έντονη εφίδρωση, κράμπες στα πόδια, γρήγορη αναπνοή, έντονη δίψα, θερμοκρασία του σώματος άνω των 38 βαθμών, επικοινώνησε άμεσα με τον γιατρό σου.
Το άρθρο έχει αναδημοσιευτεί και στο shape.gr