Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως οι απαιτήσεις του σώματος σε θερμίδες αλλάζουν μόνο στο τελευταίο τρίμηνο που αυξάνονται κατά 200 θερμίδες/μέρα, το οποίο συνήθως συναντάται μαζί με αύξηση της όρεξης.
Η απώλεια βάρους κατά την εγκυμοσύνη δεν συνιστάται. Παρόλ΄ αυτά είναι σημαντικό η έγκυος να προσπαθεί να αποφύγει την υπερβολική αύξηση βάρους η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία της.
Γιατί είναι σημαντική η υγιεινή διατροφή;
Πόσο βάρος πρέπει να πάρω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η αύξηση βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα και συχνά εξαρτάται από το βάρος που είχε η γυναίκα πριν μείνει έγκυος. Συνιστάται η κάτωθι αύξηση βάρους:
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως οι απαιτήσεις του σώματος σε θερμίδες αλλάζουν μόνο στο τελευταίο τρίμηνο που αυξάνονται κατά 200 θερμίδες/μέρα, το οποίο συνήθως συναντάται μαζί με αύξηση της όρεξης.
Η απώλεια βάρους κατά την εγκυμοσύνη δεν συνιστάται. Παρόλ΄ αυτά είναι σημαντικό η έγκυος να προσπαθεί να αποφύγει την υπερβολική αύξηση βάρους η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία της.
Tips για υγιεινή διατροφή στην εγκυμοσύνη
- 2 κούπες στιγμιαίο καφέ
- 1 κούπα καφέ φίλτρου
- 2 κούπες τσάι
- 5 κουτάκι cola διαίτης
- 2 κουτάκια ενεργειακά ποτά
Ποια φαγητά αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα;
Η γλυκόζη στο αίμα κυρίως προέρχεται από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες είναι οι τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη (γλυκά, κέικ, μπισκότα, σοκολάτα, μαρμελάδες, φρούτα, χυμός φρούτων, γάλα, γιαούρτι) και οι τροφές που είναι πλούσιες σε άμυλο (αλεύρι, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, όσπρια, δημητριακά, κινόα, κους κους, πλιγούρι).
Όλοι οι υδατάνθρακες μετατρέπονται από τον οργανισμό μας σε γλυκόζη με αποτέλεσμα η κατανάλωση υδατανθράκων να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων καταναλώνουμε τόση περισσότερη γλυκόζη παράγεται. Εάν δεν πάσχεις από διαβήτη, το πάγκρεας είναι ικανό να παράγει ακριβώς την σωστή ποσότητα ινσουλίνης που απαιτείται για την ποσότητα υδατανθράκων που έχεις καταναλώσει.
Αυτό επιτρέπει στην γλυκόζη να μετακινηθεί στα κύτταρα (όπου απαιτείται για ενέργεια) και τα επίπεδα γλυκόζης παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα.
Γλυκαιμικός δείκτης (GI)
Όλες οι τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα χωρίς όμως να αντιμετωπίζονται όλες με τον ίδιο τρόπο από τον οργανισμό μας. Κάποιοι υδατάνθρακες χωνεύονται γρήγορα (high GI foods) και κάποιοι πιο αργά (medium and low GI foods).
Τα οφέλη του να περιλαμβάνουμε low and medium GI τροφές στην διατροφή μας είναι τα κάτωθι:
Τροφές με low και medium GI:
Παρόλ ‘ αυτά, ακόμα και οι τροφές με χαμηλό ή μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Για αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε το μέγεθος των μερίδων από αυτές τις τροφές.
Μερικές τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως η σοκολάτα και οι ξηροί καρποί , περιέχουν μεγάλη ποσότητα λιπαρών, για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτική με την κατανάλωση τους ειδικά αν προσπαθούμε να αποφύγουμε την υπερβολική αύξηση βάρους.