Η καισαρική τομή είναι η χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για τη γέννηση του μωρού και μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο στάδιο τοκετού.
Ενδείξεις Καισαρικής Τομής βάσει Ελληνική Μαιευτική-Γυναικολογική Εταιρεία(ΕΜΓΕ)
Προηγούμενη καισαρική τομή: Είναι δυνατό να επιτευχθεί ένας κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή αλλά πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.
Επιθυμία της ιδίας της επίτοκου: Κάποιες γυναίκες επιλέγουν την καισαρική θεωρώντας ότι η ταλαιπωρία τους θα είναι λιγότερη συγκριτικά με ένα κολπικό τοκετό . Εμείς οφείλουμε να ενημερώσουμε και για τις δυο διαδικασίες και τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού ωστόσο η επιλογή είναι της επιτόκου.
Τι νάρκωση χρησιμοποιείται στη καισαρική τομή;
Διαδικασία καισαρικής τομής
Γίνεται με μια τομή εγκάρσια στο κάτω μέρος της κοιλιάς (Pfannenstiel). Έπειτα πραγματοποιείται η διάνοιξη του κοιλιακού τοιχώματος για να φτάσουμε στην μήτρα. Πλέον ανοίγουμε το μυϊκό στρώμα ατραυματικά χωρίς διατομή κάνοντας την ανάρρωση λιγότερο επώδυνη. Τέλος η τομή στη μήτρα είναι επίσης εγκάρσια όπως η κοιλιακή-σε περίπτωση κάθετης τομής στη μήτρα υπάρχει απόλυτη αντένδειξη για προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική.
Έπειτα ακολουθεί η γέννηση του εμβρύου και η ανάνηψη του η οποία γίνεται από παιδίατρο. Ζεσταίνεται, σταθεροποιείται, ζυγίζεται και δίνεται στην μητέρα του. Έπειτα ακολουθεί η έξοδος του πλακούντα και η συρραφή της μήτρας η οποία γίνεται με συνθετικά απορροφήσιμα ράμματα. Κατά μέσο όρο η όλη διαδικασία διαρκεί 1 ώρα και ακολουθεί η δίωρη αναμονή στη ανάνηψη που παρακολουθούμε την μήτρα και τα ζωτικά σημεία της νέας μαμά . Εκεί πραγματοποιείται και ο πρώτος θηλασμός.