Τι είναι η παρέμβαση κατά τον τοκετό;

Παρέμβαση είναι μια ενέργεια που γίνεται από έναν γιατρό ή μια μαία για να «παρέμβει» στη διαδικασία του τοκετού για να βοηθήσει στη γέννηση του μωρού. Κάθε τοκετός είναι διαφορετικός. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός ή η μαία σας μπορεί να συστήσει παρέμβαση για να σας βοηθήσει να γεννήσετε το μωρό σας με ασφάλεια.

Baby girl few minutes after the birth

Γιατί μπορεί να χρειαστώ παρέμβαση κατά τον τοκετό;

Διαφορετικά είδη παρεμβάσεων βοηθούν σε διαφορετικά στάδια τοκετού . Μπορεί να χρειαστείτε μια παρέμβαση για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τον τοκετό σας (γνωστή ως πρόκληση) , για να υποστηρίξετε τον τοκετό σας ενώ εξελίσσεται (γνωστή ως “Augmentation”) ή για άμεση βοήθεια στη γέννηση του μωρού σας (με υποβοηθούμενη γέννα ή καισαρική τομή).

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο γιατρός ή η μαία σας μπορεί να συστήσει μια παρέμβαση κατά τη διάρκεια του τοκετού, όπως εάν:

  • Έχετε μια κατάσταση υγείας που σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών κατά τον τοκετό
  • Έχετε επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού
  • Ο τοκετός εξελίσσεται πολύ αργά
  • Το μωρό βρίσκεται σε μια θέση που κάνει τον κολπικό τοκετό πιο δύσκολο
  • Το μωρό δείχνει σημάδια αγωνίας/stress

Ποια είναι τα είδη παρέμβασης;

Πρόκληση τοκετού: Η πρόκληση τοκετού είναι η χρήση ιατρικών μεθόδων τόσο για την έναρξη όσο και για την πρόοδο του τοκετού. Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους ο γιατρός ή η μαία σας μπορούν να προκαλέσουν τον τοκετό, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φαρμάκων ενδοφλεβίως (IV) και κολπικών σκευασμάτων, ή με το σπάσιμο των νερών (τεχνητή ρήξη μεμβρανών). Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί θα εξαρτηθεί από την υγεία σας και του μωρού σας, το στάδιο της εγκυμοσύνης σας και την κατάσταση του τραχήλου σας . Συχνά θα χρειαστείτε έναν συνδυασμό αυτών των μεθόδων πρόκλησης.

Αugmentation-Eνίσχυση τοκετού: Η ενίσχυση του τοκετού είναι μια παρέμβαση που βοηθά στην πρόοδο του τοκετού σας. Ο γιατρός ή η μαία σας μπορεί να σας συστήσει να γίνει τεχνητή ρήξη μεμβρανών ή να σας χορηγήσει ένα ενδοφλέβιο φάρμακο που ονομάζεται ωκυτοκίνη για να αυξήσετε τη δύναμη ή τη συχνότητα των συσπάσεων σας.

Υποβοηθούμενος τοκετός: Ο υποβοηθούμενος τοκετός ,περιλαμβάνει τον γιατρό σας χρησιμοποιώντας λαβίδες ή βεντούζα για να βοηθήσει τον κολπικό τοκετό.

Επισιοτομή: Η επισιοτομή είναι μια τομή που γίνεται στην περιοχή μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού (περίνεο). Αυτό γίνεται για να γίνει μεγαλύτερο το κολπικό άνοιγμα. Αυτό χρειάζεται μερικές φορές κατά τη διάρκεια ενός υποβοηθούμενου τοκετού ή εάν το μωρό σας είναι ταλαιπωρημένο και πρέπει να γεννηθεί πολύ γρήγορα.

Καισαρική τομή: Η καισαρική τομή , είναι μια διαδικασία κατά την οποία το μωρό σας γεννιέται μέσω μιας τομής στην κοιλιά και τη μήτρα σας . Οι τοκετοί με καισαρική τομή μπορεί να προγραμματιστούν (προαιρετικά) λόγω των συνθηκών σας και του μωρού σας .Καισαρική τομή μπορεί επίσης να γίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού (έκτακτης ανάγκης). Ο γιατρός ή η μαία σας μπορεί να συστήσει επείγουσα καισαρική τομή εάν ο τοκετός σας δεν εξελίσσεται, εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι το μωρό βρίσκεται σε επείγουσα κατάσταση απειλητική για τη ζωή.

Πρέπει να συμφωνήσω σε μια παρέμβαση;

Έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε εάν θα κάνετε οποιαδήποτε παρέμβαση στον τοκετό σας. Εάν δεν είστε σίγουροι αν θέλετε μια παρέμβαση, είναι καλή ιδέα να ζητήσετε από το γιατρό ή τη μαία σας περισσότερες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε.

Σε ποιες περιπτώσεις ο γιατρός ή η μαία μου μπορεί να παρακάμψει την επιλογή μου;

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο γιατρός ή η μαία σας μπορεί να αποφασίσει τι να κάνει για να προστατεύσει την υγεία σας ή την υγεία του μωρού σας. Εάν δεν έχετε τις αισθήσεις σας, ο γιατρός ή η μαία σας μπορεί να το συζητήσουν με τον σύντροφο ή την οικογένειά σας (αν είναι δυνατόν) για να κατανοήσουν τις προτιμήσεις σας. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο γιατρός ή η μαία σας είναι νομικά υποχρεωμένος να ενεργεί προς το συμφέρον σας και του μωρού σας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι εάν δεν θέλω μια συγκεκριμένη παρέμβαση;

Κάθε εγκυμοσύνη και γέννηση είναι μοναδικές, επομένως οι κίνδυνοι απόρριψης μιας συγκεκριμένης παρέμβασης θα ποικίλλουν ανάλογα με την κατάστασή σας. Οι περισσότερες παρεμβάσεις συνιστώνται επειδή ο γιατρός ή η μαία σας θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον σας ή του μωρού σας. Είναι σημαντικό να ρωτήσετε το γιατρό γιατί προτείνει μια παρέμβαση και τυχόν πιθανούς κινδύνους για εσάς ή το μωρό σας εάν επιλέξετε να μην κάνετε την παρέμβαση.

Να θυμάστε ότι ο γιατρός και η μαία σας είναι εκεί για να σας υποστηρίξουν κατά τη διάρκεια του τοκετού και να βεβαιωθούν ότι εσείς και το μωρό σας παραμένετε ασφαλείς και υγιείς.