Ο τράχηλος είναι το κατώτερο, κυλινδρικό ή κωνικό τμήμα της μήτρας κάτω από τον ισθμό. Είναι ένα όργανο λείου μυός που σχηματίζεται από συνδετικό ιστό, μυϊκό και ελαστικές ίνες. Είναι η μετάβαση μεταξύ της μήτρας και του κόλπου.
Ο τράχηλος της μήτρας παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της, των σαλπίγγων και των ωοθηκών από μολύνσεις και βακτήρια. Η κύρια λειτουργία είναι η παραγωγή βλέννας, η οποία προστατεύει από τα βακτήρια . Το δεύτερο είναι η σύλληψη, η γέννα και ο τοκετός.
Επειδή είναι ο αυχενικός σωλήνας που επιτρέπει στο σπέρμα να εισέλθει από τον κόλπο στη μήτρα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτρέπει την πρόωρη γέννηση . Δεδομένου ότι αυτό το όργανο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον εξωτερικό χώρο, κινδυνεύει συνεχώς από φλεγμονές, μολύνσεις και άλλα.
Ως εκ τούτου, συνιστάται σε όλες τις γυναίκες να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις και να αντιμετωπίζουν έγκαιρα τις παθήσεις του τραχήλου της μήτρας.
Το τεστ Παπανικολάου είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαστηριακά τεστ που αναπτύχθηκαν τα τελευταία πενήντα χρόνια. Η μη επεμβατική φύση, η απλότητα του επιχρίσματος συν το χαμηλό κόστος είναι το κλειδί για την επιτυχία του. Το ετήσιο τεστ Παπανικολάου μείωσε τις πιθανότητες εμφάνισης διηθητικού καρκινώματος του τραχήλου της μήτρας κατά 95% και μείωσε το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 70%.
Παγκοσμίως, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παραμένει ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και είναι πρώτος σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Παρόλο που το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ήταν η στοχευμένη νόσος, μπορούν να εντοπιστούν άλλες κακοήθειες του τραχήλου της μήτρας, πρόδρομοι του καρκινώματος του τραχήλου της μήτρας και ορισμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα πρέπει να ξεκινά τρία χρόνια αφότου οι γυναίκες γίνουν σεξουαλικά ενεργές ή μέχρι την ηλικία των 21 ετών. Η συχνότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου ενός συγκεκριμένου ασθενούς θα πρέπει να καθορίζεται από τον ιατρό και τον ασθενή μετά από ενδελεχή εκτίμηση κινδύνου.
Κύριοι Παράγοντες Κινδύνου
Προετοιμασία Ασθενούς
Κυτταρολογία υγρής φάσης
Τα τελευταία χρόνια στη Ελλάδα, χρησιμοποιείται εναλλακτικά από το συμβατικό test Παπανικολάου, η πλέον εξελιγμένη μέθοδος του test Παπ, εγκεκριμένη από το 1996 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), η λεγόμενη Κυτταρολογία Υγρής Φάσης. Η ονομασία Thin Prep αφορά εμπορική ονομασία (προϊόν συγκεκριμένης εταιρείας). Η διάγνωση του δείγματος από τον κυτταρολόγο είναι πιο εύκολη και αξιόπιστη.
Η ακρίβεια στη διάγνωση μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 25% σε σύγκριση με το συμβατικό test Pap. Σε συνολική ακρίβεια για τη διάγνωση του αποτελέσματος, τα ποσοστά εγκυρότερης διάγνωσης ξεπερνούν το 90%, ένα ποσοστό εξαιρετικά υψηλό. Μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του ποσοστού του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και στην ευκολότερη διάγνωση & ανίχνευση τραχηλικών αλλοιώσεων.
HPV
Η κατάσταση του HPV είναι ο κύριος παράγοντας στην ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών για τη νεοπλασία του τραχήλου της μήτρας εμπλέκει τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στην καρκινογόνο διαδικασία, ίσως ως απαραίτητο παράγοντα αλλά όχι ως μοναδικό παράγοντα.
Πολλοί διαφορετικοί τύποι HPV μολύνουν τον τράχηλο της μήτρας και το πρότυπο των τύπων είναι πολύπλοκο, ακόμη και σε γυναίκες με φυσιολογικό τράχηλο ή κακή ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του τραχήλου της μήτρας. Αν και ορισμένοι τύποι (π.χ. HPV 16-18) είναι ιδιαίτερα πιθανό να σχετίζονται με πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τα αποτελέσματα σχετικά με την προγνωστική αξία συγκεκριμένων τύπων HPV εξακολουθούν να είναι αμφίβολα.
Τρόποι Μετάδοσης
Πιθανό να κολλήσετε HPV από
Μικρότερη πιθανότητα να κολλήσετε
Πολύ μικρή πιθανότητα να κολλήσετε
Δεν πρόκειται να κολλήσετε HPV
HPV και γονιμότητα
Ο HPV επηρεάζει τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών. Στους άνδρες προσβάλλει την κεφαλή των σπερματοζωαρίων με αποτέλεσμα την μείωση της κινητικότητας. Επιδρά στο ενδομήτριο, επηρεάζοντας την εμφύτευση της τροφοβλάστης.
Ο ρόλος του HPV στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν έχει αποσαφηνιστεί. Μελέτες εμφανίζουν μειωμένα ποσοστά κυήσεων μετά από IUI και IVF σε γυναίκες με HPV σε σχέση με control, ενώ άλλες δε δείχνουν καμία συσχέτιση