Οι ωοθήκες
Οι ωοθήκες είναι 2 όργανα σε σχήμα αμυγδάλου που αποτελούν μέρος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Οι ωοθήκες έχουν 2 κύριες λειτουργίες.
Κυστικά μορφώματα ωοθήκης
Tα καλοήθη κυστικά μορφώματα που εντοπίζονται στις ωοθήκες διαχωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες.
Λειτουργικές κύστεις (ωοθυλακικές-ωχρινικές). Δημιουργούνται όταν υπάρχουν ανωμαλίες σε σχέση με τον μηχανισμό ωορρηξίας.
Οργανικές κύστεις (κυσταδένωματα, δερμοειδείς κύστεις). Δημιουργούνται από εγκολπώσεις στους ιστούς της ωοθήκης.
Καλοήθεις νεοπλασματικές κύστεις
Ενδομητριωσική κύστη. Οφείλεται στην ενδομητρίωση και επηρεάζει τη γονιμότητα. Λόγω της φλεγμονής της ενδομητρίωσης δημιουργούνται πολλαπλές συμφύσεις με τα πυελικά τοιχώματα.
Δερμοειδής κύστη. Οι δερμοειδείς κύστεις (τερατώματα) είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους κύστεων και αποτελείται από γεννητικά κύτταρα των ωοθηκών που μπορεί να περιέχει δόντια, τρίχες ή λίπος. Οι περισσότερες δερμοειδείς κύστεις είναι καλοήθεις.
Κυσταδενώματα. Είναι κύστες που αναπτύσσονται από τα κύτταρα της εξωτερικής επιφάνειας της ωοθήκης. Είναι συνήθως καλοήθεις. Έχουν την τάση να μπορούν να μεγαλώσουν τόσο ώστε να πιέζουν άλλα όργανα της κοιλίας.
Κακοήθεις κύστεις
Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί τη δεύτερη γυναικολογική νόσο μετά τον καρκίνο της μήτρας με πάνω από 240.000 νέα περιστατικά παγκοσμίως κάθε χρόνο και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι. Οι συχνότεροι τύποι διακρίνονται σε:
Συμπτώματα
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με την χρήση του υπερήχου σε συνδυασμό με αιματολογικές εξετάσεις για προσδιορισμό καρκινικών δεικτών, αξονική και μαγνητική κοιλίας και χειρουργικά με λαπαροσκόπηση ή ερευνητική λαπαροτομία.
Θεραπεία
Η θεραπεία γίνεται με χειρουργική επέμβαση. Οι καλοήθεις κύστεις αντιμετωπίζονται λαπαροσκοπικά. Ωστόσο η κακοήθεια ωοθηκών αντιμετωπίζεται με λαπαροτομία εκτός αν διαγνωστεί, που είναι αρκετά δύσκολο, σε πολύ πρώιμο στάδιο.